fbpx
a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

Pre tých, ktorí sa boja prvej hodiny jogy

Stretla som sa už viackrát s obavou prísť na prvú hodinu jogy. Preto som sa rozhodla, že práve vám, ktorí sa bojíte napíšem pár riadkov, ktoré vám možno dajú odpovede na vaše otázky a možno vám dodajú odvahu prísť. Skôr ako prídete na prvú hodinu jogy sa informujte o aký druh jogy ide a či sa hodí k typu vašej osobnosti. V súčasnosti máme široké možnosti vo všetkých oblastiach a nie je to inak ani pri joge. Skúste sa zamyslieť aká ste osobnosť. Či ste skôr človek hĺbavý alebo aktívny. Skúste si premyslieť, čo očakávate od cvičenia. Či si chcete natiahnuť telo, meditovať, alebo dopriať telu aktivitu. Internet vám s radosťou pomôže vybrať tú jogu, ktorá splní vaše očakávania. Ja uprednostňujem powerjogu. Patrí medzi aktívnejšie a náročnejšie druhy jogy. Je to pre mňa cesta. Pomáha mi dostať sa nielen bližšie k sebe, ale ukazuje mi smer v mojom živote. Pomáha mi reagovať na jednotlivé situácie počas dňa ako aj počas života. Mám jogu naozaj rada a som šťastná, že sa jej môžem venovať.

Vráťme sa však k vášmu strachu. Radi by ste prišli, ale bojíte sa vojsť do už zabehnutého kolektívu, s vedomím neohybného tela a máte pocit hanby? Nie je čoho sa obávať. S kľudným svedomím vás môžem ubezpečiť, že si vás počas cvičenia nikto nevšíma a nikto vás nebude súdiť. Každý cvičiaci má dosť práce sám so sebou, nemá čas sa pozerať práve na vás. Cieľom cvičenia je totiž sústrediť sa na samého seba. Ak tomu tak nie je, cvičí sa vám ťažšie, pri rovnovážnych pozíciách nemáte stabilitu. Takže dosť rýchlo sami pochopíte, prečo tvrdím, že si vás nikto nebude všímať a aj vy sa budete počas cvičenia zaujímať radšej len sami o seba.

Pred cvičením powerjogy sa odporúča nezaťažovať si telo ťažkým jedlom minimálne 2 hodiny. Niektorí ľudia nejedia dlhšie, ja patrím k nim a uprednostnia pocit ľahkého tela pri cvičení. Ideálne je nájsť si svoju vlastnú cestu, každý z nás je iný. Na hodinu jogy chodíme min 5 min pred začiatkom cvičenia. Pripravíme si podložku na cvičenie, sadneme si a čakáme na začiatok cvičenia. Podložka je tvoj priestor, skús si na nej vytvoriť pocit bezpečia. Cvičíme naboso, aby sme cítili dotyk nohy s podložkou, mali lepšiu stabilitu, navyše bosé nohy nám dávajú pocit slobody a stimulujú dráhy vedúce do mozgu.

Počas cvičenia nepijem a sústredím sa sám na seba, nerozptyľujem sa pozorovaním ostatných cvičiacich. Ak upriamite pozornosť sami na seba, do svojho vnútra alebo na svoje telo, máte z cvičenia dobrý pocit nielen preto, že ste si dobre zacvičili, ale aj preto, že ste strávili hodinu sami so sebou. Na to v dnešnej dobe nie je veľmi čas a tak je výborné ísť občas na návštevu k sebe samému.

V priebehu cvičenia sa striedajú jednotlivé asány, polohy. Niektoré sú náročnejšie, iné zasa jednoduché. Každú z nich cvičte s ohľadom na svoje telo a pocit, ktorý vo vás vyvolávajú. Cieľom nie je dostať sa čo najhlbšie do pozície, cieľom je načerpať z každej pozície to vhodné pre vaše telo. Telo vám samo odpovie, čo je pre neho vhodné a kedy treba prejsť hlbšie do polohy a kedy zasa nie. Naučí vás cez jednotlivé polohy byť vnímavejší nielen k svojmu telu, ale aj k ľuďom okolo seba. Počas celého cvičenia sa sústredíme aj na svoj dych. Je to veľmi dôležité a ide o výbornú pomôcku udržania pozornosti pri sebe samom. Hneď ako sa vaša myseľ začne uberať smermi, ktoré vašu pozornosť vyvádzajú von z miestnosti kde cvičíte, obráťte pozornosť k dýchaniu. Dýchajte nosom.

Poslednou časťou cvičenia je relaxácia. Skúste počas nej počúvať slová inštruktora a vychutnajte si posledné chvíle, ktoré venujete sami sebe.

Po hodine jogy, doznievajú účinky z cvičenia ešte nejaký čas. Preto je fajn nesprchovať sa a nejesť ešte 30 minút po cvičení a dopriať telu, aby využilo účinky z cvičenia vo svoj prospech.

Powerjoga je určená pre ľudí, ktorí ešte nebojujú s problémami ako vysoký krvný tlak, ochorenie srdca, štítnej žľazy, zápalové ochorenia, epilepsia, cukrovka alebo problémy s platničkami. Cvičenie powerjogy nie je vhodné pre tehotné ženy (okrem gravid jogy) ani pre ľudí po operáciách.

Naopak je vhodné pre športovcov, pre ľudí s bolesťami chrbta, pre ľudí so sedavým zamestnaním, tých ktorí majú skrátené alebo ochabnuté svalstvo a tých ktorí sa chcú dostať viacej do svojho vnútra cez pozorovanie svojho tela a dychu.

Tak ako? Stále sa vám zdá prísť na prvú hodinu jogy také ťažké? Dúfam, že nie a verím, že sa čoskoro vidíme na jednej z nich.